Πρόκειται για ένα από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του και αυτό το απέδειξε η μέχρι τώρα πορεία του στον χώρο της υποκριτικής. Ο λόγος φυσικά για τον αγαπημένο Μιχάλη Χρήστου, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη σειρά της τηλεόρασης του Αντ1, «Εσύ στον κόσμο σου», ενώ παράλληλα διατηρεί το δικό του θεατρικό εργαστήρι.
Ο ίδιος παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στο CHNEWS.com.cy, και μας μίλησε για την μέχρι τώρα πορεία του στα καλλιτεχνικά δρώμενα, για τις αντιδράσεις του κοινού για τον ρόλο που υποδύεται, αλλά και για την προσωπική του ζωή.
Πως ξεκίνησες την ενασχόλησή σου με την υποκριτική;
Ήμουν ένα παιδάκι με πολύ ενέργεια και ήξερα ότι ήθελα να γίνω ηθοποιός από 8 χρονών. Θυμάμαι ότι έβλεπα τις παραστάσεις στο δημοτικό και πάντα ήθελα να λαμβάνω μέρος. Οι γονείς μου, είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους για αυτή μου την επιλογή, καθώς πρόκειται για ένα επάγγελμα το οποίο δεν μπορεί να μου προσφέρει εύκολα τα προς το ζειν. Ωστόσο, αποφάσισα να γίνω ηθοποιός, καθώς ήταν αδύνατο να μην ακολουθήσω το επάγγελμα που αγαπώ και τρέφει την ψυχή μου.
Εντούτοις, πρώτα σπούδασα δημοσιογραφία και παράλληλα έκανα μαθήματα νοηματικής. Η νοηματική μπήκε στην ζωή μου λόγω μιας στενής μου φίλης της οποίας οι γονείς είναι κωφοί και έτσι μου κίνησε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα.
Μετά το πέρας των παραπάνω σπουδών, πήρα την απόφαση ότι θα ακολουθήσω το όνειρό μου -αφήνοντας πίσω τις όποιες αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του επαγγέλματος- και έδωσα εξετάσεις στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Έτσι, ξεκίνησα να φοιτώ στην σχολή του Τάσου Χαλκιά, «Πρώτη Πράξη».
Αφού έγινες ηθοποιός, υπήρξε κάποια περίοδος που να ανατρέξεις στις αμφιβολίες που είχαν οι γονείς σου για την βιωσιμότητα του επαγγέλματος και να τους αποδώσεις δίκαιο;
Η αλήθεια είναι πως δεν είναι ένα εύκολο επάγγελμα και ιδιαίτερα σε αυτό τον τομέα. Όμως, είμαι από τους τυχερούς ηθοποιούς καθώς δεν υπήρξε χρονιά που να μείνω άνεργος. Από το 2012 που ολοκλήρωσα τις σπουδές μου και επέστρεψα στην Κύπρο, κάθε χρόνο εργάζομαι είτε στην τηλεόραση, είτε στο θέατρο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως υπήρξαν και χρονιές που δυσκολεύτηκα οικονομικά.
Αλήθεια, πως είναι η σχέση σου με την οικογένειά σου;
Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για την οικογένειά μου, αφού οι σχέσεις μας είναι άριστες, τόσο με τα αδέλφια μου, όσο και με τη μαμά μου. Όμως, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην αδερφή μου, αφού είναι το «αποκούμπι» μου, όπως την αποκαλώ. Πάντα ζητώ τις συμβουλές της. Είναι η «ψυχολόγος» και η κολλητή μου. Είναι ο άνθρωπος που συμβουλεύομαι γιατί ξέρω ότι θα μου πει κάτι σωστό.
Νιώθεις ότι πέρασες πολλές δυσκολίες για να φτάσεις στο επαγγελματικό επίπεδο που είσαι σήμερα;
Για να φτάσεις σε ένα επίπεδο σε αυτό το επάγγελμα χρειάζεται υπομονή, επιμονή και αγάπη. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία «συστατικά» δεν μπορείς να φτάσεις και πολύ μακριά. Είμαι από τους ανθρώπους που δεν ζήτησα ποτέ βοήθεια από κάποιον για να με εντάξει σε κάποια δουλειά. Πέρασα από πολλές ακροάσεις και δοκιμαστικά. Ακόμη και τώρα, μετά από οκτώ χρόνια ενασχόλησής μου με το επάγγελμα, συνεχίζω να πηγαίνω σε castings και δεν περιμένω απλά να χτυπήσει το τηλέφωνο μου για κάποια δουλειά. Στην αρχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την υποκριτική πέρασα δύσκολα και είχα πολύ άγχος. Ωστόσο, πέρασα από αυτή τη φάση μέχρι να μάθω πως λειτουργεί η τηλεόραση και ποια είναι τα «κλειδιά» για να μπορείς να σταθείς σε μια τηλεοπτική σειρά, γιατί είναι πολύ διαφορετικές οι απαιτήσεις από το θέατρο.
Σκέφτηκες ποτέ να εγκαταλείψεις την υποκριτική και να ασχοληθείς με ένα άλλο επάγγελμα;
Ναι, έφτασα σε αυτό το σημείο! Ωστόσο, όταν κάνεις συνειδητά αυτό το επάγγελμα δεν μπορείς να το εγκαταλείψεις με ευκολία γιατί θα σου λείπει η «μαγεία» του θεάτρου και της τηλεόρασης. Όμως, κατά την διάρκεια της ενασχόλησής μου με την υποκριτική χρειάστηκε να κάνω και άλλα επαγγέλματα για λόγους επιβίωσης και είμαι περήφανος για αυτό. Δεν έχω κόμπλεξ να δουλέψω και σε άλλους επαγγελματικούς χώρους.
Από την προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν σε απολαμβάνουμε στην σειρά του Αντ1, «Εσύ στον κόσμο σου». Πως προέκυψε η συμμετοχή σου;
Την περσινή τηλεοπτική σεζόν συμμετείχα στην σειρά του ΡΙΚ, «Κάποτε το 80», σε σενάριο της Θέας Χριστοδουλίδου. Προς τα μέσα της σεζόν είχα μιλήσει με τον σεναριογράφο του «Εσύ στον κόσμο σου», τον Κωνσταντίνο Οδυσσέως, ο οποίος μου εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθώ στο cast της σειράς. Χάρηκα πολύ για αυτή την εξέλιξη, γιατί όπως όλοι ξέρουμε πρόκειται για μια σειρά με μεγάλη επιτυχία στο ευρύ κοινό. Επιπλέον, η εν λόγω πρόταση με ιντρίγκαρε ιδιαίτερα, γιατί υποδύομαι έναν πολύ διαφορετικό ρόλο από αυτούς που έκανα μέχρι σήμερα. Ο κόσμος με έχει συνηθίσει ως κωμικό ηθοποιό και τώρα υποδύομαι έναν τον Γιώργο, που είναι ένας πολύ κακός χαρακτήρας.
Ποια είναι τα σχόλια που λαμβάνεις από το κοινό για τον ρόλο σου ως «Γιώργος»;
Η αλήθεια είναι πως λαμβάνω πολύ άσχημα μηνύματα στα social media και πολύς κόσμος μου λέει ότι δεν μπορεί να με βλέπει, λόγω του ρόλου που υποδύομαι! Αυτά τα μηνύματα αποδεικνύουν ότι το στοίχημα με τον «Γιώργο» κερδήθηκε. Είναι πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι για πρώτη φορά υποδύομαι έναν κακό χαρακτήρα και ο κόσμος ταυτίζεται τόσο πολύ, ενώ προηγουμένως με είχαν συνηθίσει να υποδύομαι περισσότερο κωμικούς ρόλους.
Υπήρξε κάποια ακραία συμπεριφορά από τηλεθεατή της σειράς που να σε έχει συνάντησει διά ζώσης και θέλησε να σου εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις πράξεις του «Γιώργου» στο «Εσύ στον κόσμο σου»;
Ναι, μου έχουν τύχει διάφορα τέτοια. Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ένας τηλεθεατής, με συνάντησε σε βραδινή μου έξοδο, με πλησίασε θυμωμένος, με έπιασε από το σβέρκο και μου είπε: «Είσαι εσύ που πειράζεις τη Δάφνη;». Πάγωσα και του είπα ότι πρόκειται για μια σειρά μυθοπλασίας, αλλά χαίρομαι που μπαίνουμε στα σαλόνια σας και ταυτίζεστε τόσο πολύ με τους χαρακτήρες της σειράς. Φοβήθηκα. Προσπάθησα να το παίξω λίγο χαζούλης για να μη φάω και ξύλο. (γέλια)
Τα παιδιά από το θεατρικό εργαστήρι που διατηρείς στο Κολόσσι, τι σου λένε που σε βλέπουν να υποδύεσαι έναν τόσο κακό χαρακτήρα;
Σε ένα γενικότερο επίπεδο τα παιδιά αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται απλώς για ένα ρόλο. Ωστόσο, την πρώτη φορά που προβλήθηκαν τα επεισόδια με τη συμμετοχή του «Γιώργου» στο «Εσύ στον κόσμο σου», δύο παιδάκια δεν είχαν έρθει στο μάθημα. Μετέπειτα, ενημερώθηκα από τους γονείς τους ότι τρόμαξαν όταν είδαν τις πράξεις του «Γιώργου» στη σειρά. Φυσικά, όταν τους μίλησα κατάλαβαν ότι πρόκειται απλά για μυθοπλασία.
Ξέρουμε ότι από την έναρξη της τρέχουσας τηλεοπτικής περιόδου συνεχίζεις στο «Εσύ στον κόσμο σου». Υπάρχει κάτι άλλο να περιμένουμε;
Ναι, συνεχίζω κανονικά στο «Εσύ στον κόσμο σου» και κάναμε ήδη πρεμιέρα στις αρχές Σεπτεμβρίου με νέα ώρα προβολής, στις 21:20. Επίσης, όπως προανέφερες, διατηρώ το δικό μου θεατρικό εργαστήρι στο Κολόσσι, που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Το μάθημα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο και είναι μια πολύ δημιουργική ώρα για τα παιδιά. Κάθε εβδομάδα περιμένω πως και πως το μάθημα, ώστε να τους προσφέρω την αγάπη και τις γνώσεις μου. Μέσα από το θεατρικό εργαστήρι προσπαθώ πέραν από τις γνώσεις μου στο θέατρο, να τους μεταφέρω κάποια καλά χαρακτηριστικά για την προσωπική τους εξέλιξη. Με το θέατρο γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος και αυτό προσπαθώ να του μεταδώσω.
Μπορείς να μας δώσεις μια μικρή «γεύση» για το τι θα δούμε από τη νέα τηλεοπτική σεζόν στο «Εσύ στον κόσμο σου», όσον αφορά τον ρόλο του «Γιώργου»;
Όπως βλέπουμε και στο trailer της σειράς που κυκλοφόρησε θα δούμε τον «Γιώργο», σε ένα μοναστήρι σαν μοναχό ή πάτερ. Από εκεί και πέρα, το αφήνω στη φαντασία σας για το τι μπορεί να συμβαίνει. Τώρα αν είναι Άγιος ή «Ρασπούτιν» θα το δείξει η πορεία των επεισοδίων.
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλούς συναδέλφους σου, να αναλαμβάνουν ρόλους παρουσιαστών. Αν σου γινόταν με τέτοια πρόταση θα το σκεφτόσουν; Και αν ναι τι είδους τηλεοπτική εκπομπή θα προτιμούσες να παρουσιάσεις;
Δεν σου κρύβω ότι θέλω πάρα πολύ να παρουσιάσω ένα τηλεπαιχνίδι, γιατί είμαι ένας άνθρωπος με πολύ ενέργεια και καλή «τρέλλα». Πιστεύω ότι θα μου πήγαινε κάτι τέτοιο. Πέρυσι με είχαν καλέσει για να κάνω ένα δοκιμαστικό με ακόμα τέσσερα άτομα για μια ενδιαφέρουσα εκπομπή. Δεν έγινε, αλλά έκανα ένα πιλότο που έμαθα από αυτόν.
Τώρα, όσον αφορά την προσωπική σου ζωή, πως ορίζεις την ευτυχία;
Για μένα ευτυχία είναι εγώ και τα αγαπημένα μου πρόσωπα να έχουμε την υγεία μας και να έχω την οικογένειά μου στο πλευρό μου. Αυτά για μένα είναι τα πιο σημαντικά.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανατροπές στη ζωή σου;
Μια από αυτές είναι όταν το 2012 έφυγα από την Αθήνα χωρίς να το σκεφτώ πολύ. Ωστόσο, η πιο όμορφη ανατροπή στη ζωή μου είναι ότι απέκτησα δύο πανέμορφα ανιψάκια.
Είναι αλήθεια πως έχεις μια όμορφη σχέση με τα παιδιά, αφού από τη μία μου μίλησες για τα ανιψάκια σου και από την άλλη λατρεύεις να δουλεύεις με αυτά στο θεατρικό σου εργαστήρι. Θα σκεφτόσουν τη δημιουργία της δικής σου οικογένειας;
Δεν ξέρω. Είναι ένα πράγμα που αν έρθει κάποτε είναι καλοδεχούμενο. Προς το παρόν προσφέρω απλόχερα την αγάπη μου στα δυο μου ανιψάκια και στα δεκαπέντε παιδάκια στο θεατρικό μου εργαστήρι.
Είναι γεγονός πως έχεις το προφίλ του καλού παιδιού και αυτό είναι κοινώς παραδεκτό και από τους συναδέλφους σου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια δούλεψες με τον εαυτό σου και όπως ο ίδιος παραδέχτηκες, έμαθες να λες «όχι» εκεί που πρέπει. Πιστεύεις ότι υπήρξαν άνθρωποι που εκμεταλλεύτηκαν την καλοσύνη σου;
Είμαι από τους ανθρώπους που πρώτα θα σκεφτώ τους άλλους, και μετά τον εαυτό μου. Οπότε, εγώ θα συνεχίσω να βοηθάω τον οποιονδήποτε. Απλά, μετά από κάποια θέματα που πέρασα στο σπίτι μου, όπως το θέμα υγείας του μπαμπά μου, και εν τέλει η απώλειά του με έμαθε πολλά πράγματα. Δηλαδή, ότι σε αυτή τη ζωή είμαστε για να αγαπιόμαστε και να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο. Τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε. Πρέπει να ζεις τη στιγμή και να είσαι αληθινός άνθρωπος.
Ποια είναι τα στοιχεία στον χαρακτήρα ενός ανθρώπου, που θα σε ωθήσουν να τον απομακρύνεις από το ευρύτερο φιλικό σου περιβάλλον;
Δεν μου αρέσει καθόλου η αδικία και ο εγωκεντρισμός. Δεν μου αρέσει να προσφέρεις πολλά σε έναν άνθρωπο σε μια ευάλωτη περίοδο της ζωής του και όταν εσύ έχεις ανάγκη, εκείνος να απομακρύνεται. Θέλω οι φίλοι μου να ενδιαφέρονται για μένα, όπως ενδιαφέρομαι εγώ για εκείνους. Απεχθάνομαι την απραξία στις ανθρώπινες σχέσεις.
Συνέντευξη: Χαράλαμπος Χειμώνας